Back to homepage

Smerter i skulder og nakke - støtte

(8)
Skuldersmerter
Skulderleddet er kroppens mest bevegelige ledd, med et enormt bevegelsesregister. Skulderleddet stabiliseres av en mengde muskler, ligamenter og sener som muliggjør det enorme bevegelsesregisteret i det normalt flate skulderleddet.
Musklene, senene og ligamentene i skulderleddet kalles også for rotatormansjetten, og er utsatt for kraftige belastninger med stor risiko for smerter og ømhet i skulderen.
Betennelse i skulderen / smerter i skuldrene ved belastning
Muskelbetennelse er en vanlig årsak til smerter i skuldrene, ofte under belastning og bevegelse av skulderleddet. Muskelbetennelse er ofte en direkte følge av overbelastning av skulderleddets stabiliserende muskler og sener i leddet. Ved kraftig belastning eller repeterende og monotont arbeid med skulderen i en unormal stilling oppstår ofte smerter i skulderen forårsaket av betennelsestilstander.
Innklemmingssyndrom / Impingement
Innklemmingssyndrom oppstår ofte i skulderleddets øvre region, og forårsaker ofte smerter i skulderen ved arbeid med hender og albuer over skulderleddet. Når armen løftes over skulderleddet minsker mellomrommene i leddet, og risikoen for at sener og muskler kommer i klem mellom skulderleddets benstrukturer øker. Innklemmingssyndrom forårsaker ofte smerter i i skulderens øvre del ved aktivisering av armen høyere oppe enn skulderleddet.
Smerter i skulderen forårsaket av slitasjeskade - Artrose i skulderen
Artrose i skulderleddet innebærer at skulderleddets glatte og bruskkledde benoverflater slites ned av normal bruk av skulderleddet. Artrose i skulderleddet forårsaker ofte en murrende ømhet i skulderen ved lettere problemer, men kan også medføre sterke smerter i skuldrene ved en mer utviklet artrose i leddet.
Artrose i skulderleddet forårsakes ofte av intensiv trening eller idrett med kraftig belastning av skulderleddet i ekstreme posisjoner, f.eks, ved volleyball, motorcross eller ved direkte arbeidsrelaterte posisjoner med tung belastning av skulderleddene over tid. Vondt i skulderen ved artrose oppstår ofte ved økt bevegelse i skulderleddet, mens ved lavere belastning og midre bevegelser minsker smertene. Dette kan i sin tur medføre mindre aktivitet og bevegelse generelt. Ved artrose er det derfor alltid viktig å aktivt rehabilitere smertene i skulderen, og skulderleddet skal bevegelsestrenes innenfor smertegrensen for å gi en aktiv behandling og rehabilitering.
Ustabil skulder / smerter i skulderen ved skade
Ustabilitet i skulderen oppstår ofte i forbindelse med fall og skader i skulderleddet. Den vanligste årsaken til problemer med stabiliteten i skulderleddet er fall mot armen i utstrakt posisjon uten bøying i albueleddet. Fallet mot armen forårsaker ofte økt kraft og belastning på skulderleddet, og en økt risiko for skader på leddets stabiliserende struktur. Når skulderleddets stabilisernede strukturer skades, vil dette ofte medføre lokale smerter i skulderen fra det skadede leddbåndet. I forbindelse med skader på strukturen oppstår ofte gjentagende instabilitetsproblemer i skulderen, med lokale smerter i det skadede området. Gjentagende ustabilitet i skulderleddet krever ofte en disiplinert rehabilitering, og i tillegg bruk av stabiliserende ortoser for ekstra støtte ved bevegelser.
Aldersrelaterte smerter i skuldrene pårvirkes av lang tids slitasje av skulderleddene og kalles ofte degenerative problemer. Normal aldring bidrar til en dårligere benstruktur, og nedsatt elastisitet og styrke i leddbånd og muskler. Smerter i skuldrene forårsaket av aldersforandringer i skulderleddene er en av de vanligste årsakene til smerter i skuldrene hos eldre personer. Smertene kan effektivt behandles ved hjelp av et strukturert treningsprogram for å styrke muskulaturen og øke bevegelsesevnen.
Smerter i nakken / ømhet i nakken
Smerter i nakken forårsakes ofte av en overbelastning i nakkens muskulatur og ligamenter. Ømhet i nakken er ofte et forbigående problem som forsvinner over tid. Den vanligste årsaken til nakkeverk er problemer og smerter i nakkens mykdeler og muskulatur forårsaket av en unormal holdning som tvinger hodet framover og foran kroppen.
Et hode veier ca. 4,5 kg og holdes oppe av nakkevirvlene og ryggraden. Ved problemer med dårlig holdning bæres hodet foran kroppen med en unormal belastning som direkte følge. Nakkens muskler arbeider for å oppnå normal belastning, og dermed kan det oppstå overbelastningsskader med verk og smerter i nakkemusklene som resultat.
Ved daglig arbeid foran PC i kombinasjon med dårlig holdning, øker risikoen for å utvikle nakkesmerter. Arbeidsrelatert behandling på arbeidsplassen for å sikre korrekt arbeidsstilling er derfor ofte en god start for å minimere problemer med smerter i nakken og feilbelastning av nakkens muskulatur.
Med dagens fleksible arbeidsplasser, smarttelefoner og nettbrett øker mulighetene for å bruke mye tid på statisk arbeid med hodet posisjonert foran kroppen i en ufordelaktig arbeidsstilling. Det er derfor viktig å ta pauser for å minske risikoen for overbelastning og nakkesmerter. Smerter i nakkeområdet kan også oppstå fra aldersforandringer i nakken, som f.eks degenererte skiver i halsvirvlene. Ved slike problemer hjelper ofte fysisk trening for behandling av nakkesmertene.
back to top
Top

Vi bruker informasjonskapsler (”cookies\\ Personvern and Generelle vilkår

Shopping cart

×