Slik setter du opp og sove i hengekøye

Liten som stor, i hagen, i stua, på verandaen, i båten, til fjells eller i skogen. Det er kun fantasien som setter grenser for hvor man ønsker å henge og med enkle grep kan man sove godt hele natten igjennom i en hengekøye.

De kommer i en rekke varianter, typer og modeller. Noen er tunge, andre er lette. Noen har myggnetting og andre kan gjøres om til en stol. De kan være laget for alt fra et lite barn til en hel familie.

Hvordan henge opp hengekøye

Det klassiske bildet av en hengekøye mellom trærne er både idyllisk og praktisk om man har muligheten. Trærne bør være av en viss tykkelse (minimum tykkelsen av et voksent menneskes lår) og avstanden mellom trærne bør være mellom 3 til 5 meter. Det er ofte enklere å justere seg om avstanden mellom trærne er lang.
Det finnes stativer som kan stå på verandaen eller gresset hvor man ikke er avhengig av trær eller stolper, i mens velger andre å sette opp permanente stolper som er perfekt tilpasset med kroker.

Husk å heng hengekøyen minst 30cm over bakken, da den ofte vil sige litt i løpet av natten.

De fleste hengekøyer leveres med kroker i endene, så man trenger et tau eller lignende for å kunne feste krokene i et tre. Når man eventuelt fester et tau eller en slynge rundt treet husk å avlast med småpinner eller lignende for ikke å skade treet unødvendig. Det finnes egne opphengstau man kan kjøpe, alternativt kan man lage dette selv av eget tau. Husk å ha noe som er sterkt nok. Et annet alternativ er å spenne opp et tau mellom to trær, der man henger hengekøyen i løkker på dette tauet. Dette vil ofte være den enkleste metoden dersom det er langt mellom trærne. Tauet må henges stramt, så her kreves det litt teknikk med knuter og lignende. Fordelen med et slikt tau er at det og kan kombineres om man ønsker å ha en tarp over seg.

Uansett hvilken metode eller teknikk man bruker vil det være praktisk å ha tenkt igjennom forskjellige varianter før man drar hjemmefra, da er man forberedt og det blir enklere å finne en fin plass å henge opp hengekøya.

Hvilken type passer meg?

For mange er den lave vekten noe av det beste med å velge hengekøye fremfor telt. Skal man derimot henge den opp på verandaen eller i stua vil ikke vekt ha særlig stor betydning. Materialet kan det være kjekt å tenke på i forhold til om du tenker at den skal henge ute i regn og snø, da er det viktig med noe som tåler fukt og ikke råtner.
Til hage og terrassebruk er det ofte vanligst med den brasilianske typen. Dette er hengekøyer med avstivere i hver ende, som gjør at hengekøyen vil holde seg utbrettet og se ut som en svakt buen madrass selv når ingen ligger i den. Til friluftsliv og turbruk bruker man som oftest de som er i ren netting eller i et enkelt stykke stoff der den vil kollapse og se ut som et løst stykke stoff som henger mellom to punkter.

Gjør deg kjent med din hengekøye og prøv å heng den opp før du er på tur og skal henge den opp for natten.

Noen hengekøyer er enkle, men kun et stort stykke stoff med en krok i hver ende, mens andre er mer kompliserte og tilbyr muligheter for å gjøres om til stol, med koppholdere, myggnetting og en rekke andre utstyr.
Noen hengekøyer er konstruert så du ligger parallelt mellom to trær på den tradisjonelle måten, mens i andre vil man bli liggende på tvers mellom festepunktene. Det viktigste er å finne en hengekøye som passer ditt behov. Skal du overnatte i den er det fint med plass til et liggeunderlag og eventuelt en romslig sovepose om det er kaldt. Er det myggsesong er det kjekt om du har en plan for myggnetting.

Hva trenger jeg av utstyr?

Utover selve hengekøyen så vil et liggeunderlag ofte øke komforten betraktelig om du planlegger å overnatte. De fleste vil foretrekke liggeunderlag med langsgående kanaler eller eggeskallmønster da de vil holde passformen bedre gjennom natten. De finnes og egne liggeunderlag som er designet for bruk i hengekøyer om man planlegger å sove mye i hengekøye.
Sover man ute på vinteren vil det være viktig med et godt isolert liggeunderlag så ikke all varmen forsvinner ned gjennom stoffet slik at man blir kald. Noen produsenter tilbyr og hengekøyer som allerede er isolerte eller trekk man kan sette på utsiden av hengekøyen.

Det finnes et hav av ekstrautstyr å velge mellom, du trenger ofte ikke noe mer enn selve hengekøya, to slynger og to trær

Mange velger å kombinere hengekøye med tarp. Ved å gjøre dette vil man være bedre rustet mot alt av vær, også regn og snø. Det vil dessuten gi skygge og mange opplever det som lunere å sove under et tak. Den frie sikten til stjernehimmelen er et av de flotteste naturopplevelsene for mange, så gi det et forsøk om det ikke regner eller snør.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Hold deg oppdatert
Register now to get updates on promotions and coupons

Vi bruker informasjonskapsler (”cookies\\ Personvern and Generelle vilkår

Shopping cart

×